Yapay zekaya kibar olmak on milyonlarca dolara mal oluyor

Euronews ve Altman: Nazik İfadelerin Elektrik Faturasına Etkisi

Euronews’te X platformunda bir kullanıcının nazik ifadelerin elektrik faturasına etkisini sorması üzerine Altman, bunu “iyi harcanmış on milyonlarca dolar” olarak tanımladı. Bu esprili yanıt, yapay zekânın her kelimenin işlem maliyeti olduğu gerçeğini vurguladı.

Teknik açıdan bakıldığında, nazik dil kullanımı daha fazla işlem gücü gerektiriyor. Bu durum ChatGPT’nin çalıştığı veri merkezlerinin enerji tüketimini ve soğutma ihtiyacını artırıyor. Yüksek hesaplama gücü ve soğutma sistemlerinin elektrik tüketimini ciddi ölçüde etkilediğini söylemek mümkün.

Ancak bazı uzmanlar, nazik ifadelerin maliyet yaratmanın ötesinde daha verimli yanıtlar alınmasına katkı sağladığını savunuyor. Microsoft’un tasarım yöneticisi Kurtis Beavers, bu tür ifadelerin daha işbirlikçi ve düşünülmüş cevapları teşvik ettiğini belirtiyor.

Microsoft WorkLab’in yayımladığı bir notta, yapay zekânın kullanıcının diline göre yanıt verdiği ve profesyonellik ile tona önem verdiği ifade ediliyor. Yani, yapay zekânın duyguları olmasa da, iletişim kalitesi kullanılan dile göre değişebiliyor.

800 Milyonu Aşan Aktif Kullanıcı Sayısı

Sam Altman, ChatGPT’nin hızla artan kullanıcı sayısına da dikkat çekti. 11 Nisan’da TED küratörü Chris Anderson ile gerçekleştirdiği sohbette, haftalık aktif kullanıcı sayısının 800 milyona yaklaştığını söyledi. Bu rakam, dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 10’una denk geliyor.

Related Posts

Sadece imparatorlar kullanıyordu: 2 bin yıl sonra yeniden üretildi

Antik çağların en değerli dokuma malzemelerinden biri olan ve yalnızca Roma imparatorları gibi seçkinlere layık görülen ‘deniz ipeği’, 2 bin yıl aradan sonra modern bilimle yeniden üretildi.

Yapay et, yapay zeka değil: Artık yapay insan üretilecek

İngiltere’de insan DNA’sı laboratuvar ortamında sıfırdan sentezlenmeye başlandı. Genetik hastalıkların tedavisi için geliştirilen bu teknoloji, yapay insan üretimi tartışmalarını gündeme taşıyor.

Google YZ görüntü oluşturan Imagen 4’ü ücretsiz kullanıma açtı

Google, yapay zekâ destekli görsel üretim teknolojisinde önemli bir adım attı. Şirket, metinden görsele çalışan yeni nesil modeli Imagen 4’ü tanıttı. Şu an yalnızca AI Studio platformu üzerinden erişilebilen model, sınırlı bir süreliğine ücretsiz olarak kullanıma sunuldu.

Dünyanın en güçlü teleskobu ilk görüntüleri paylaştı!

Evrenin sırlarını çözmeye bir adım daha yaklaştık. Amerika’daki Vera C. Rubin Gözlemevi, gökyüzünü izlemeye başladı ve ilk görüntülerini paylaştı. Sadece 10 saatlik gözlemle hem milyonlarca galaksi kayda geçti hem de daha önce hiç görülmemiş 2 bin 104 yeni asteroit keşfedildi.

Android telefonlar depremleri nasıl tespit edebiliyor?

Android telefonlarda bulunan deprem uyarısı sistemi, Türkiye de dahil 100’den fazla ülkede önceden deprem uyarısı verebiliyor. Hazırlanmayı sağlayabilecek bu fazladan birkaç saniye insanların hayatını kurtarabilir.

Uzay yarışına damga vuracak gelişme: Yeniden kullanılabilir roket testi geçti

Çin’in önde gelen ticari roket firması LandSpace, yeniden kullanılabilir Zhuque-3 roketinin ilk aşama itki sistemine yönelik kritik bir yer ateşleme denemesini başarıyla gerçekleştirdi. Bu önemli gelişme, roketin 2025 yılı için planlanan ilk uçuşuna …