Ürdün Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sinan el-Mecali yaptığı yazılı açıklamada, OPEC + kümesinin petrol üretimini azaltma kararına yönelik yansıların ve olayın yansımalarının ülkesince “ilgiyle” takip edildiğini belirtti.
Mecali, “Bu sıkıntı, petrol piyasalarının istikrarı ve ihtiyaçlarının yanı sıra, arz talep sürecini düzenleyen, üretici ve tüketicilerin çıkarlarını koruyan teknik bir husustur.” sözlerini kullandı.
Konuya “teknik yerde ve siyasi çekişmelerden uzak bakılması” gerektiğini savunan Mecali, “Konunun, Suudi Arabistan Krallığı ile ABD ortasında direkt ve seviyeli yürütülecek bir diyalog yoluyla, iki ülkeyi birleştiren iştirak ruhu içinde ele alınması gerekli.” açıklamasında bulundu.
Mecali, bölgede güvenlik ve istikrarın korunmasında ABD ve Suudi Arabistan ortasındaki paydaşlığın “önemini” vurgulayarak, “Ürdün, kardeş ülke Suudi Arabistan Krallığı’nın güvenliğini, istikrarını ve çıkarlarını korumak için attığı tüm adımları desteklemektedir.” tabirlerini kaydetti.
NE OLMUŞTU?
OPEC+ kümesinin güç ve petrol bakanları, Avusturya’nın başşehri Viyana’da 5 Ekim’de düzenlenen toplantıda, günlük petrol üretimini kasımdan itibaren 2 milyon varil azaltma kararı almıştı.
Bu karar üzerine Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Kurulu Stratejik Bağlantı Yöneticisi John Kirby, 11 Ekim’de ABD Lideri Biden’ın, Suudi Arabistan ile ilgileri tekrar gözden geçirdiğine dair açıklamalarda bulunmuştu.
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Farhan ise Al Arabiya televizyonuna yaptığı açıklamada, ülkesinin ABD ile stratejik bağlara sahip olduğunu söylemiş ve ham petrol üretiminde azaltmaya giden OPEC+ kararlarının ekonomik sebeplerle alındığını tabir etmişti.
OPEC+ kararının siyasi olduğu ve Ukrayna-Rusya savaşında Rusya’ya dayanak manasına geldiğine ait yorumlar yapılmış ve örgütün en büyük ortağı Suudi Arabistan tenkitlerden en büyük hissesi almıştı.