Tohumlardan elde edilen yağlar gerçekten sağlığa zararlı mı?

Günümüzde, herkesin mutfağında bulunan ayçiçek yağı ve kolza yağı gibi tohum yağlarının popülerliği oldukça yüksek. Ancak, bu yağlar hakkında internet ortamında ciddi tartışmalar dönmekte.

Tohum yağları neden tartışmalı?

Son yıllarda, tohum yağları sosyal medyada sık sık eleştiriliyor ve sağlığa zararlı oldukları iddia ediliyor. Özellikle kalp hastalıkları ve Tip 2 diyabet gibi sağlık sorunlarıyla ilişkilendirilen tohum yağları, yoğun şekilde eleştiriliyor.

Peki tohum yağları gerçekten zararlı mı?

Tohum yağları karşıtlarının genel eleştirileri genellikle yüksek Omega 6 yağ asidi içeriğine odaklanıyor. Ancak, yapılan kontrollü deneyler Omega 6 yağ asitlerinin enflamasyonu artırmadığını gösteriyor.

Bitki yağları kalp sağlığını destekleyebilir mi?

Yapılan araştırmalar, bitki yağlarının kalp-damar hastalıkları ve kanser riskini azaltabileceğini gösteriyor. Tereyağına kıyasla, daha çok bitki yağı tüketen kişilerde olumlu etkiler görülmüş.

Linoeik asit ve kalp sağlığı

Linoleik asit içeren tohum yağlarının LDL kolesterolü düşürebileceği belirtiliyor. Bu yağ asidinin kalp-damar hastalıkları riskini azalttığı da yapılan çalışmalarda gözlemlenmiş.

Omega 6 ve Omega 3 dengesi

Omega 6’nın aşırı tüketiminin olumsuz etkileri olduğu düşünülse de, her iki yağ asidine de ihtiyaç olduğu belirtiliyor. Bu nedenle, Omega 6 ve Omega 3 dengesine dikkat edilmesi gerekiyor.

Omega 6 ve kanser riski

Son çalışmalar, Omega 6’nın bazı kanser türlerinin büyümesine katkı sağlayabileceğini gösteriyor. Bu nedenle, Omega 6’nın etkileri üzerinde daha fazla araştırma yapılması gerekiyor.

Hangi tohum yağları daha sağlıklı?

Mozaffarian’a göre, kolza ve soya yağı gibi tohum yağları diğerlerine kıyasla daha sağlıklı. Bu yağlar, dengeli doymamış yağlar, Omega 6 ve Omega 3 içeriğiyle öne çıkıyor.

Related Posts

Unutulmuş bir kanser türü gençlerde hızla artıyor: Bilim adamları uyardı

Apandis kanseri, bugüne kadar öylesine nadir görülen bir hastalıktı ki çoğu insan bunun varlığını bile bilmiyordu. On yıllar boyunca doktorların meslek hayatlarında belki sadece bir ya da iki kez karşılaştığı ve genellikle ileri yaşlarda teşhis edilen bu kanser türü, son dönemde giderek daha genç yaş gruplarında görülmeye başlandı.

Çocukluk travmaları çikolata kisti riskini %60 artırıyor

İsveçli bilim insanları, çocukluk travması bulunan kadınların çikolata kistine yakalanma riskinin travması olmayanlara kıyasla daha yüksek olabileceğini ortaya koydu.

Sahte İmza İle Üyelik Soruşturması Sonuçlandı

Sahte imza ile üyelik soruşturması!  Rize’de işyeri temsilcisine sahte imza ile üye yaptığı iftirasına, il sağlık müdürlüğü soruşturmasın da suçsuzluğunun ardından mahkemede tazminata hükmetti.

Zayıflatan iğneler tartışma yarattı: Etkisi kalıcı değil bırakınca gerçek yüzü açığa çıkıyor

Son dönemin en popüler obezite tedavisi olan semaglutid iğneleri, hızlı kilo verdiriyor ama bırakanlarda kilo geri dönüyor. Uzmanlar, kalıcı zayıflamanın sadece iğneyle mümkün olmadığını, yaşam tarzı değişikliğinin şart olduğunu vurguluyor.

Uyurken ısıran sinek nasıl felç bıraktı? Kuşlardan alıp taşımış: Aşısı da ilacı da yok

Mehmet Emir Özbakan, gayet sağlıklı ve hareketli bir bebekti. Ta ki uyurken Batı Nil virüsü taşıyan bir sivrisinek tarafından ısırılana kadar. Bu durum küçük çocuğun daha 1 buçuk yaşındayken yatağa bağımlı hale gelip hortumla beslenmesine neden oldu. Peki, bir sinek çocuğu nasıl bu hale getirmiş olabilirdi? Uzmanlar, tüm detaylarıyla anlattı.

Gençleri tehdit ediyor: Elektronik sigara kullananlar dikkat

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, elektronik sigaraların akciğer ve kalp sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekerek uyarılarda bulundu.