Sadece imparatorlar kullanıyordu: 2 bin yıl sonra yeniden üretildi

Deniz İpeği: Geçmişten Günümüze Efsanevi Bir Kumaşın Yeniden Canlanışı

Tarihte “Altın Post” efsanesine bile ilham verdiği düşünülen eşsiz ‘deniz ipeği’ kumaşı, Akdeniz’e özgü büyük bir deniz tarağı türü olan Pinna nobilis’in kayalara tutunmak için salgıladığı ‘byssus’ adlı liflerden elde ediliyordu. İnce yapısı, hafifliği, sıcak tutma özelliği ve solmayan altın rengiyle ün kazanan deniz ipeği, yüzyıllar boyunca lüksün ve zarafetin simgesiydi.

Ancak deniz kirliliği, aşırı avlanma ve çevresel bozulmalar sonucu Pinna nobilis türü nesli tükenme tehlikesi altına girdi ve avlanması yasaklandı. Bu eşsiz lifi işleme sanatı ise neredeyse tamamen unutuldu. Ta ki şimdiye dek…

GÜNEY KORELİ BİLİM İNSANLARINDAN TARİHİ ADIM

Güney Kore’deki Pohang Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nden Prof. Dr. Dong Soo Hwang ve ekibi, bu kadim sanatı modern teknolojiyle yeniden canlandırmayı başardı. Üstelik bunu, gıda amaçlı yetiştirilen başka bir deniz tarağı türünün atık ürünleriyle gerçekleştirdiler.

Araştırmacılar, Kore kıyılarında yeitştirilen Atrina pectinata adlı türün de byssus adı verilen benzer lifleri ürettiğini keşfetti. Kimyasal ve fiziksel olarak Pinna nobilis’inkilere çok benzeyen bu lifler, uygun işlemlerden geçirilerek deniz ipeğine dönüştürülebildi.

SÜRDÜRÜLEBİLİR MODADA YENİ BİR ÇAĞ

Yapılan analizler, bu lüks kumaşın altın renginin herhangi bir boyadan değil, ışığın liflerin nanoyapılarından yansıma biçiminden kaynaklandığını ortaya koydu. Bu yapısal renklenme, sabun köpükleri ve kelebek kanatlarındaki iridesan parlaklıkla aynı fiziksel prensibe dayanıyor.

Deniz ipeğinde bu renklenme, ‘photonin’ adı veirlen küresel bir proteinin düzenli katmanlar halinde dizilmesiyle oluşuyor. Bu düzenlilik arttıkça renkdaha parlak ve kalıcı hale geliyor.

Prof. Hwang, şu açıklamayı yaptı:

“Yapısal renklere sahip kumaşlar doğal olarak solmaya karşı dayanıklıdır. Geliştirdiğimiz bu teknoloji sayesinde boyar madde veya metal kullanmadan uzun ömürlü renkler elde edebiliyoruz. Bu da sürdürülebilir moda ve ileri malzeme üretimi için yeni bir çağ başlatabilir.”

Related Posts

Yapay et, yapay zeka değil: Artık yapay insan üretilecek

İngiltere’de insan DNA’sı laboratuvar ortamında sıfırdan sentezlenmeye başlandı. Genetik hastalıkların tedavisi için geliştirilen bu teknoloji, yapay insan üretimi tartışmalarını gündeme taşıyor.

Google YZ görüntü oluşturan Imagen 4’ü ücretsiz kullanıma açtı

Google, yapay zekâ destekli görsel üretim teknolojisinde önemli bir adım attı. Şirket, metinden görsele çalışan yeni nesil modeli Imagen 4’ü tanıttı. Şu an yalnızca AI Studio platformu üzerinden erişilebilen model, sınırlı bir süreliğine ücretsiz olarak kullanıma sunuldu.

Dünyanın en güçlü teleskobu ilk görüntüleri paylaştı!

Evrenin sırlarını çözmeye bir adım daha yaklaştık. Amerika’daki Vera C. Rubin Gözlemevi, gökyüzünü izlemeye başladı ve ilk görüntülerini paylaştı. Sadece 10 saatlik gözlemle hem milyonlarca galaksi kayda geçti hem de daha önce hiç görülmemiş 2 bin 104 yeni asteroit keşfedildi.

Android telefonlar depremleri nasıl tespit edebiliyor?

Android telefonlarda bulunan deprem uyarısı sistemi, Türkiye de dahil 100’den fazla ülkede önceden deprem uyarısı verebiliyor. Hazırlanmayı sağlayabilecek bu fazladan birkaç saniye insanların hayatını kurtarabilir.

Uzay yarışına damga vuracak gelişme: Yeniden kullanılabilir roket testi geçti

Çin’in önde gelen ticari roket firması LandSpace, yeniden kullanılabilir Zhuque-3 roketinin ilk aşama itki sistemine yönelik kritik bir yer ateşleme denemesini başarıyla gerçekleştirdi. Bu önemli gelişme, roketin 2025 yılı için planlanan ilk uçuşuna …

Şifreler tarihe karışacak! Apple bombayı patlattı

Apple yeni projesi ile birlikte şifre olmadan cihazlar arasında veri aktarımının güvenli bir şekilde yapılmasını sağlayacak.