Metanol Salgını Farkındalık Sempozyumu İstanbul’da Gerçekleştirildi

İstanbul Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi Ev Sahipliğinde Metanol Salgını Farkındalık Sempozyumu Gerçekleştirildi

İstanbul Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi, Oslo Üniversitesi, Emory Üniversitesi ve Orta Doğu ve Kuzey Afrika Klinik Toksikoloji Derneği (MENATOX) işbirliğiyle düzenlenen “Metanol Salgını Farkındalık Sempozyumu” Güney Kampüs Konferans Salonu’nda gerçekleşti. Sempozyumda metanol zehirlenmesinin epidemiyolojik haritası, fizyopatolojisi, tanı ve tedavi yaklaşımları ele alındı. Ayrıca toplum farkındalığının artırılması, mevzuat düzenlemeleri, panzehir stoklarının yönetimi ve sevk zincirlerinin etkinliği gibi konular tartışıldı.

Sempozyum Önemli İsimleri Ağırladı

Sempozyumun başkanlığını İstanbul Medipol Üniversitesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Semih Korkut yaparken, organizasyon komitesinde Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. İlknur Keskin ve Uluslararası Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Mesut Yılmaz yer aldı. Etkinlikte konuşmacı olarak Oslo Üniversitesi Acil Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Klinik Toksikolog Prof. Dr. Knut Erik Hovda, MENATOX Başkanı Dr. Badria Alhatali ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi Acil Tıp Kliniği Öğretim Üyesi ve Tıbbi Toksikolog Doç. Dr. Aynur Şahin katılımcılara bilgi verdi.

Doç. Dr. Semih Korkut, açılış konuşmasında Türkiye’deki acil yardım sağlık hizmetlerinin dönüşümüne tanıklık ettiğini belirtirken, Prof. Dr. Mesut Yılmaz ise metanol kaynaklı zehirlenmelerin küresel bir sorun haline geldiğine dikkat çekti.

Metanol Zehirlenmesi Hayati Sonuçlar Doğurabilir

Prof. Dr. Mesut Yılmaz, metanol zehirlenmesinin optik sinir hasarı ve çoklu organ yetmezliği gibi ciddi sonuçlara yol açabileceğini vurgulayarak, erken teşhis ve etkili tedavinin önemine değindi. Yılmaz, metanolle mücadelede toplumda farkındalık yaratmanın hayati önem taşıdığını söyledi.

Dr. Knut Erik Hovda, metanol zehirlenmesinin belirtilerinin genellikle 12-24 saat içinde ortaya çıktığını ve teşhisin önemine vurgu yaparak, hastaların zamanında tedaviye başlamasının ölüm riskini azaltabileceğini belirtti.

Metanolle mücadelede farkındalık, bilgi ve hızlı teşhis, etkili tedavi ve acil durum hazırlık planlarının önemine dikkat çeken Hovda, metanol zehirlenmesinin sadece sağlık profesyonellerinin değil, toplum liderlerinin ve bireylerin de sorumluluğunda olduğunu vurguladı.

MENA Ülkelerinde Metanol Kaynaklı Ölümler Artıyor

Dr. Badria Alhatali, MENA ülkelerinde metanol kaynaklı ölümlerin arttığına dikkat çekerek, bu tür alkollerin denetimsiz olarak üretildiğini ve satıldığını belirtti. Alhatali, kültürel, dini ve yasal nedenlerden dolayı birçok kişinin sağlık hizmetlerine başvurmakta çekimser davrandığını dile getirerek, toplumda bilinç oluşturmanın önemine vurgu yaptı.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: AA / Oktay Özdemir – Ekonomi

Related Posts

Kusma, kanama ve karın şişliğiniz varsa dikkat!

Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Alper Sözütek, dünyada 3’üncü sıklıkta görülen kolorektal kanser vakalarının bölgede 20’li yaşlara kadar indiğine dikkati çekip, “Tuvalet alışkanlığında değişiklik, bulantı, kusma, kanama, karın şişliği gibi durumlar bir anda beliriyorsa ve özellikle 40 yaş üzerindeyseniz; kolorektal kanser ön tanısına sahipsiniz diyebilirim” dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan duyurdu: Bir SMA ilacı daha geri ödeme listesine alındı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, bir SMA ilacını daha geri ödeme listesine eklediklerini bildirdi.

Gece uyumadan önce bu eski Mısır yöntemini uygulayın

Uykusuzlukla yıllardır mücadele eden bir kadın, Antik Mısır’dan ilham alan sıra dışı bir gece ritüeli sayesinde ilk kez kesintisiz uyuduğunu aktardı. Uzmanlara göre, ayaklara uygulanan bu teknik, modern bilimin de onayladığı etkili bir yöntem…

‘Yetişkinlerde gıda alerjisi tedavi edilebilir’

Yeni yayınlanan bir bilimsel çalışma yetişkinlerde gıda alerjilerinin tedavi edilebileceğini öne sürdü. Direnci yükseltmek için gıdalar yoluyla düşükten yükseğe doğru çıkan miktarlarda alerjeni tüketmek yoluyla tedaviyi amaçlayan çalışma şimdiden umut vaat ediyor.

Uzmanı açıkladı: ‘Bel fıtığının ameliyatsız tedavisi mümkün’

Fizik Tedavi Uzmanı Dr. Özkan Yükselmiş, “Uzun süre oturmak, ağır yük kaldırmak gibi nedenlerle ortaya çıkan bel fıtığı, küresel bir sağlık sorununa dönüşüyor. Robotik lazerle bel fıtığı tedavisini ağrısız, neştersiz ve hızlı bir şekilde çözebiliyoruz” dedi.

Hakem Abdullah Buğra Taşkınsoy Hastaneye Sevk Edildi

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), Ziraat Türkiye Kupası yarı finalinde TÜMOSAN Konyaspor ile Galatasaray arasında oynanan maçın öncesinde rahatsızlık geçiren hakem Abdullah Buğra Taşkınsoy’un hastaneye sevk edildiğini açıkladı. TFF’den yapılan …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir