Emekli un çorbasıyla idare ededursun bakanlık eti rengine göre seçiyor
Deniz Ayhan’ın haberi olan Sözcü’nün aktardığı bilgilere göre,
Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2025 yılının ilk 37 iş günü için geçerli olacak şekilde 1.550 personel için et çeşitlerini içeren bir yemek hazırlama ve dağıtım ihalesi düzenledi. Bu et çeşitleri arasında tas kebabı, rosto, biftek, ızgara, kavurma gibi yemekler bulunmaktadır.
30 Aralık 2024 tarihinde yapılan ihaleyi, MFS Yemekçilik Turizm Şirketi isimli firma, 12 milyon 583 bin 226 TL teklif vererek kazandı. Sözleşmede, personelin yemeğinde haftada 5 gün et olması şartı bulunmaktadır.
Yapılan sözleşmeye göre, haftalık olarak; bir gün haşlama, kızartma, tas kebabı, rosto, kağıt kebabı, biftek, ızgara, kavurma gibi et yemekleri ile beyaz et yemeklerinin yanı sıra iki gün sebze yemekleri sunulacak.
Bunun yanı sıra, ayda bir defa dana haşlama, et döner, dana rosto, islim kebap, Ankara tava, çoban kavurma gibi yemekler ile kıymalı Ali nazik, kıymalı çökertme, kıymalı pide, lahmacun, sosyete mantısı gibi seçenekler de mevcut olacaktır.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, her zaman tasarruf odaklı olduğunu vurgulayarak, et yemeklerinde belirli gramajlarda kemiksiz dana eti kullanılması gerektiğini belirtti. Ayrıca balık yemeğinde ise levrek tercih edilmesi gerektiği de sözleşmede yer almaktadır.
Sözleşmede ayrıca, dana eti için belirli özellikler de detaylıca belirtilmiştir. Aynı zamanda balıkların da belirli özelliklere sahip olması gerekmektedir.
Şimşek: Yemek Enflasyonu Yüzde 59
1.550 personel için günlük 340 bin 87 lira harcanırken, bir personelin bir öğün yemeği 219 liraya mal olmuştur. Bu durum aylık bazda büyük bir maliyete neden olmaktadır.
Hazine ve Maliye Bakanlığı ile MFS Yemekçilik Turizm şirketi arasında 4 yıldır devam eden sözleşme kapsamında, bir personelin yemek masrafı her yıl artmaktadır. 2025 yılında 219 TL olan yemek maliyeti, 2024 yılında 138 TL, 2023 yılında 69 TL ve 2022 yılında 29 TL olarak gerçekleşmiştir.