Ateşkes bozuldu, sınırlar değişti: Gazze haritası baştan çiziliyor

İsrail Gazze’de 420 Bin Kişiyi Yerinden Etti

İsrail’in ateşkesi bozarak Gazze’de savaşı yeniden başlatmasının üzerinden tam altı hafta geçti. İsrail güçleri, bu süre zarfında Gazze haritasını önemli ölçüde değiştirdi ve Birleşmiş Milletler’e göre bölgenin yaklaşık yüzde 70’i “askeri kırmızı bölge” ilan edildi. Yüz binlerce Filistinli giderek daralan bir alana itildi. İsrail ordusu, tahliye emirlerinin sivillerin çatışmadan önce kaçmasına izin verdiğini ve kalanların askeri hedef olarak kabul edileceğini belirtiyor.

Yerinden Edilen 420 Bin Kişi

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi’ne (OCHA) göre, son tahliye emirleri sınır bölgelerini ve nüfus merkezlerini kapsıyor ve 420 binden fazla insanı yerinden etti. Ayrıca İsrail, Gazze’nin İsrail ve Mısır sınırları boyunca uzanan tampon bölgesini genişletti. İsrailli yetkililer, bu toprakları terk etmeyi düşünmediklerini belirtiyor. Ordunun konuşlandığı bu alanlar “giriş yasağı” olan bölgeler olarak kabul ediliyor. Filistinliler yaklaşırlarsa vurulma riskiyle karşı karşıya.

Harita Değişikliği ve Tampon Bölgeler

İsrail’in Hamas ile iki aylık ateşkesin sona ermesinin ardından Gazze haritasında önemli değişiklikler yaşandı. İsrail liderleri, bu adımların güvenlik için ve Hamas’a elindeki İsrailli rehineleri iade etmesi için baskı yapmak için gerekli olduğunu savunuyor. Gazze’deki toprak değişiklikleri, aylardır planlanan bir işgalin habercisi olabilir.

Gazze Dümdüz Edildi

Savaşın ilk aylarında, İsrail güçleri şehirdeki binaları ve tarım alanlarını yıkarak ilk tampon bölgeyi oluşturdu. İsrailli yetkililer, bunun Hamas tünellerini ortadan kaldırmak ve başka bir saldırıyı önlemek için gerekli olduğunu belirtti. Ancak hukuk uzmanları, ordunun taktiklerinin uluslararası hukuku ihlal ettiğini iddia ediyor. Binlerce yedek ve emekli asker, savaşı durdurma çağrısı yaparak İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya mektuplar gönderdi.

Related Posts

Öz Büro İş’ten 1 Mayıs’ta siyah çelenkli tepki

Öz Büro İş Sendikası, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde, toplu iş sözleşmesindeki gecikmeye tepki olarak Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikasının (TÜHİS) önüne siyah çelenk bıraktı.

CHP’li Tanal, Cumhuriyet’e konuştu: Hak, hukuk egemen olursa sömürü düzeni biter

CHP’li Tanal 1 Mayıs’ı kutlamak için Şişli’den Taksim’e yürümek isteyen polis müdahalesiyle karşılaşan emekçi ve öğrencilere destek olmak için alanda bulundu. Tanal, iktidarın ‘Taksim yasağı’ ısrarına ilişkin Cumhuriyet’e konuştu.

Can Atalay’dan ‘1 Mayıs’ mesajı: ’19 Mart ne ise 1 Mayısımız da odur!’

Silivri’deki Marmara Cezaevi’nde bulunan Can Atalay, “19 Mart Direnişi’nde alanlarda taleplerimiz ne ise 1 Mayıs 2025’de de taleplerimiz aynıdır. Otoriterliğe son vermek istiyoruz, bir adım ileri atmak, demokratik bir ülkede yaşamak istiyoruz. İkili hukuka, keyfi uygulamalara son vermek istiyoruz. Anayasa, yasalar, kurallar eşit uygulansın istiyoruz” paylaşımını yaptı.

TTK’ye ait liman sahasında yangın

Zonguldak’ta Türkiye Taşkömürü Kurumuna (TTK) ait liman sahasında yangın çıktı. İş makinesinin alev aldığı yangın kısa sürede söndürüldü.

İBB soruşturmasında yeni gelişme: Başsavcılık ihale dosyalarını istedi

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, İBB’ye yönelik yolsuzluk operasyonunda İSKİ, İSFALT ve KİPTAŞ’tan 31 Mart 2019’dan bu yana yapılan ihalelere ait dosyaları istedi.

ABD’nin yeni Ankara Büyükelçisi Barrack Senato’dan onay aldı

ABD Başkanı Donald Trump’un Ankara Büyükelçisi olarak aday gösterdiği yakın dostu Thomas Barrack, Senato’dan onay aldı. İş insanı Barrack, 19 ülkede faaliyet gösteren gayrimenkul şirketin kurucusu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir