Türkiye’nin turizm geliri yılın ilk çeyreğinde arttı

TÜİK Verilerine Göre Türkiye’de Turizm Geliri Yükseldi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan açıklamaya göre, bu yılın ilk çeyreğinde turizm geliri geçen yıla kıyasla yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar olarak kaydedildi. Bu gelirin büyük bir kısmı ziyaretçilerden elde edilirken, transfer yolcularından kaynaklı turizm geliri de önemli bir paya sahip.

Turizm gelirinin yaklaşık dörtte biri, yurt dışında ikamet eden vatandaşlar tarafından oluşturuldu. Bu ziyaretçiler genellikle seyahatlerini bireysel veya paket turlarla organize ediyor. Turizm geliri içerisinde kişisel harcamaların payı oldukça yüksekken, paket tur harcamaları da dikkate değer bir yerde.

Türkiye’ye gelen ziyaretçi sayısı yıllık bazda artmış olup, bu dönemde 9 milyon 121 bin 152 kişiye ulaşmıştır. Gecelik ortalama harcamalar incelendiğinde, yurt dışında ikamet eden vatandaşların harcamalarının da oldukça etkileyici olduğu görülüyor.

Ocak-mart dönemine ait turizm gelirinin detayları incelendiğinde, yeme içme harcamalarının, uluslararası ulaştırma harcamalarının ve paket tur harcamalarının payları belirlenmiştir. Bu harcamaların geçen yıla göre artış gösterdiği görülmektedir.

Ziyaretçilerin en çok “gezi, eğlence, sportif ve kültürel faaliyetler” için Türkiye’yi tercih ettiği ortaya çıkmıştır. Ayrıca, vatandaşların “akraba ve arkadaş ziyareti”, “alışveriş” gibi amaçlarla da seyahat ettiği belirlenmiştir.

Turizm Giderlerinde Büyük Artış

Ülke içinde ikamet eden vatandaşların yurt dışına yaptığı ziyaretlerin harcamalarından oluşan turizm gideri, bu yılın ilk çeyreğinde geçen yıla göre yüzde 37,6 artarak 2 milyar 448 milyon 212 bin dolara ulaşmıştır. Bu giderin önemli bir kısmı kişisel harcamalardan oluşurken, paket tur harcamaları da dikkate değer bir paya sahiptir.

Aynı dönemde yurt dışına seyahat eden vatandaş sayısında da artış gözlemlenmiş olup, kişi başı ortalama harcama miktarı incelendiğinde oldukça yüksek bir rakamla karşılaşılmıştır.

Related Posts

Halkın tepki gösterdiği Muğla’da maden sahası ihale edilecek

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı MAPEG, Muğla’da yer alan II-B grubu küçük alan maden sahasını, çevresindeki ruhsat sahipleri arasında ihaleye çıkarıyor.

Deprem sonrası indirim yapana teşvik

Hepsiburada, 23 Nisan’da İstanbul çevresinde yaşanan depremin ardından talep gören ürünlerde fiyat artışı yapan mağazaları tespit ederek ilgili ürünleri satışa kapattığını açıkladı.

Altında düşüş seyri devam ediyor

Altın fiyatları, ABD-Çin ticaret gerilimlerinin gölgesinde yön arayışını sürdürüyor. ABD Hazine Bakanı’nın açıklamaları sonrası ons altın yeni güne yüzde 1’in üzerinde düşüşle başlarken, yurtiçinde gram altın 3 bin 319 TL, Kapalıçarşı’da ise 4 bin 159 TL’den işlem görüyor.

Özbekistan’da büyüme hedefi

Kazakistan’daki çikolata ve bisküvi fabrikasında 25 yıldır üretim yapan Ülker, Orta Asya’daki varlığını Özbekistan’da kurduğu ticari şirketi pladis Confectionary ile güçlendirdi.

Uzman isim tarih verdi: Kademeli emeklilik yolda

2023 yılında kabul edilen EYT düzenlemesinin ortaya çıkardığı ‘kademeli emeklilik’ sorunu tartışılmaya devam ederken, Sosyal Güvenlik Uzmanı İsa Karakaş’tan konuya ilişkin peş peşe dikkat çeken uyarılar geldi. Karakaş, 9 Eylül 1999 ve sonrasında sigorta girişi olan çalışanlara ilişkin kademeli emeklilik düzenlemesine gidileceğini belirtirken, değişiklikler için planlanan tarihleri paylaştı.

S&P Türkiye’nin kredi notunu açıkladı…

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Türkiye’nin uzun vadeli kredi notunu “BB-” olarak teyit etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir