5 dakikada 400 KM şarj etti, benzinliyi solladı! Elektrikli araç meydan okuyor

YENİ ELEKTRİKLİ ARAÇLAR ŞARJ SÜRESİYLE REKOR KIRIYOR

Elektrikli araç satın almayı düşünenlerin ortak beklentileri net: Uygun fiyat, uzun menzil ve hızlı şarj süresi.

Bugüne dek elektrikli otomobillerin en büyük handikapı, benzinli araçların birkaç dakikada sağladığı menzil avantajına karşılık, uzun şarj süreleriydi. Ancak artık bu denklem değişiyor. Çünkü yalnızca 5 dakikada 400 kilometre menzil sağlayan yeni bir elektrikli araç geliştirildi.

ŞARJ SÜRESİYLE TÜM REKORLARI ALT ÜST ETTİ

İçten yanmalı motora sahip araçlarda, bir benzin istasyonunda birkaç dakika içinde yüzlerce kilometrelik yakıt ikmali mümkün.

Elektrikli araçlarda ise genellikle yüksek hızlı şarjla bile bu işlem en az 30 dakikayı buluyor. Ancak Çinli otomotiv devi BYD (Build Your Dreams), bu algıyı kökünden değiştirecek bir atılıma imza attı.

BYD’nin yeni modelleri Han L ve Tang L, tescilli 1000 voltluk mimarisi ve 1 megawattlık şarj altyapısıyla sadece 5 dakikada 400 kilometreye kadar menzil sunabiliyor. Bu oran, saniyede yaklaşık 2 kilometreye tekabül eden çarpıcı bir şarj hızına işaret ediyor.

BYD Group’un Yönetim Kurulu Başkanı Wang Chuanfu, lansmanda yaptığı açıklamada bu teknolojinin kullanıcıların en büyük endişesini ortadan kaldıracağını vurguladı:

“Amacımız, elektrikli araçları şarj etmeyi içten yanmalı motorların yakıt ikmali kadar hızlı hale getirmek. Böylece sürücüler, şarj süresi kaygısını tamamen geride bırakabilecek.”

Ancak bu teknoloji için özel altyapı gerekiyor. Şirket, sıvı soğutmalı “megawatt flaş şarj sistemi” adı verilen bir istasyon geliştirdi. 1.360 kW çıkış gücüne sahip bu sistemin Çin genelinde 4.000 noktada kurulması planlanıyor.

Birçok kişi hâlâ Çin menşeli otomobillerin kalite açısından Avrupalı rakiplerinden geri kaldığını düşünse de, son yıllarda bu algı hızla değişiyor. BYD’nin yeni modelleri, yalnızca teknik performanslarıyla değil, kalite standartlarıyla da dikkat çekiyor. Görünen o ki, elektrikli araçlarda şarj süresi artık bir sorun olmaktan çıkmak üzere.

Related Posts

Güneş Sistemi’ne uğrayan en büyük yıldızlararası cisim keşfedildi

Güneş Sistemi dışından gelen gökcisimleri ender görülüyor, ancak bu hafta bilim insanları büyük bir heyecan yaşadı. Gökbilimciler, 3I/Atlas adı verilen yeni bir kuyruklu yıldızın yıldızlararası uzaydan geldiğini ve şu anda Güneş Sistemi’nden geçmekte olduğunu doğruladı.

Sadece imparatorlar kullanıyordu: 2 bin yıl sonra yeniden üretildi

Antik çağların en değerli dokuma malzemelerinden biri olan ve yalnızca Roma imparatorları gibi seçkinlere layık görülen ‘deniz ipeği’, 2 bin yıl aradan sonra modern bilimle yeniden üretildi.

Yapay et, yapay zeka değil: Artık yapay insan üretilecek

İngiltere’de insan DNA’sı laboratuvar ortamında sıfırdan sentezlenmeye başlandı. Genetik hastalıkların tedavisi için geliştirilen bu teknoloji, yapay insan üretimi tartışmalarını gündeme taşıyor.

Google YZ görüntü oluşturan Imagen 4’ü ücretsiz kullanıma açtı

Google, yapay zekâ destekli görsel üretim teknolojisinde önemli bir adım attı. Şirket, metinden görsele çalışan yeni nesil modeli Imagen 4’ü tanıttı. Şu an yalnızca AI Studio platformu üzerinden erişilebilen model, sınırlı bir süreliğine ücretsiz olarak kullanıma sunuldu.

Dünyanın en güçlü teleskobu ilk görüntüleri paylaştı!

Evrenin sırlarını çözmeye bir adım daha yaklaştık. Amerika’daki Vera C. Rubin Gözlemevi, gökyüzünü izlemeye başladı ve ilk görüntülerini paylaştı. Sadece 10 saatlik gözlemle hem milyonlarca galaksi kayda geçti hem de daha önce hiç görülmemiş 2 bin 104 yeni asteroit keşfedildi.

Android telefonlar depremleri nasıl tespit edebiliyor?

Android telefonlarda bulunan deprem uyarısı sistemi, Türkiye de dahil 100’den fazla ülkede önceden deprem uyarısı verebiliyor. Hazırlanmayı sağlayabilecek bu fazladan birkaç saniye insanların hayatını kurtarabilir.