Gençleri tehdit ediyor: Elektronik sigara kullananlar dikkat

Akkoyunlu: Elektronik Sigaraların Sağlık Üzerindeki Tehlikeleri

Medipol Mega Üniversite Hastanesi’nden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, elektronik sigaraların sağlık için ciddi riskler oluşturduğunu vurguladı. Prof. Dr. Akkoyunlu, elektronik sigaraların içeriği hakkında net bilgiler olmamasının ve yan etkilerinin tam olarak bilinmemesinin bu cihazları daha da tehlikeli hale getirdiğini belirtti. Özellikle akciğer hastalıklarına neden olabileceği uyarısında bulunan Akkoyunlu, gençlerde yoğun kullanımının ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çekti.

Elektronik Sigaraların Olası Etkileri

Akkoyunlu, elektronik sigaraların vücutta çeşitli hasarlara yol açabileceğini söyledi. Alerjik reaksiyonlardan ölümcül organ yetmezliklerine kadar geniş bir yelpazede sorunlara sebep olabileceğinin altını çizen Akkoyunlu, akciğer hastalıkları ve astım benzeri semptomlara neden olabileceğini ifade etti. Gençlerde görülen yoğun kullanımın özellikle akciğerde ve kalpte ciddi hasarlara neden olduğuna dikkat çekti.

Uzun Vadeli Etkiler

Elektronik sigaraların uzun dönemdeki etkilerinin henüz tam olarak anlaşılamadığını belirten Akkoyunlu, Covid-19 ile benzer ağır klinik tablolara yol açabileceğini dile getirdi. Elektronik sigara kullanımının bazı kişilerde alerjik reaksiyonlarla sınırlı kalırken, bazılarında ölümcül solunum yetmezliklerine kadar ilerleyebileceğini belirtti.

Yasal Düzenlemelerin Önemi

Prof. Dr. Akkoyunlu, elektronik sigaraların sigara gibi değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayarak yasal düzenlemelerin şart olduğunu belirtti. Özellikle gençleri korumak adına okul çevrelerinde satışının yasaklanması, 18 yaş altına satılmaması ve ürünlerde uyarıların bulunması gerektiğini ifade etti. Gençlerin bu tür tehlikeli maddelerden korunması gerektiğini vurguladı.

Related Posts

Tehlike çanları çalıyor: Türkiye Avrupa birincisi oldu

Türkiye’nin, obezite oranı açısından dünyada 17’nci sırada, Avrupa’da ise birinci sırada yer aldı. Prof. Dr. M. Emel Alphan ise bu durumun, aşırı yağlı ve yüksek enerjili fast-food tarzı beslenme, ev dışında yemek yeme alışkanlığının artması, şeker yerine fruktoz bazlı şekerlerin içeceklerde kullanılmasının artması, porsiyonların büyümesi ve internetteki moda diyetlerin kullanılması olarak sıraladı.

Her 6 çiftten biri bu sorunu yaşıyor: Uzmanından ‘erkek faktörü’ uyarısı

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Zeynep Ataman Yıldırım, kısırlığın yalnızca kadın kaynaklı olmadığını vurgulayarak, infertilite vakalarının yüzde 40’ında erkek faktörünün etkili olduğunu belirtti.

Duşta yapılan bu hata sağlığa darbe! Uzmanı uyardı: ‘Yıllar içinde böbrekleri bitiriyor’

Duşta idrar yapma, birçok kişinin farkında olmadan benimsediği bir alışkanlık olabilir. Ancak sağlık uzmanları bu davranışın ciddi sağlık problemlerine yol açabileceğini belirtiyor. Amerikalı ürojinekolog Dr. Teresa Irwin de duşta idrar yapma alışkanlığı hakkında takipçilerine uyarılarda bulundu.

Kahve içmek, demir ve kalsiyumun bağırsaktaki emilimini engelliyor mu?

Kahve bazı kültürlerde sindirime yardımcı bir içecek olarak görülüyor. Ancak bilimsel araştırmalar yiyeceklerle birlikte içildiğinde kahvenin vücudun besleyici maddeleri sindirmesini zorlaştırdığını gösteriyor.

Kefir Alzheimer’a karşı koruyucu olabilir mi? Uzmandan önemli uyarı!

Diyetisyen Beyza Tağraf, kefirin bağırsak iltihaplarını baskılayarak nöroinflamasyonu azaltabileceğini ancak Alzheimer’dan korunmak için tek başına yeterli olmadığını vurguladı.

Kusma, kanama ve karın şişliğiniz varsa dikkat!

Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Alper Sözütek, dünyada 3’üncü sıklıkta görülen kolorektal kanser vakalarının bölgede 20’li yaşlara kadar indiğine dikkati çekip, “Tuvalet alışkanlığında değişiklik, bulantı, kusma, kanama, karın şişliği gibi durumlar bir anda beliriyorsa ve özellikle 40 yaş üzerindeyseniz; kolorektal kanser ön tanısına sahipsiniz diyebilirim” dedi.